Sanal Ofis Online Kullanmanız İçin 10 Neden
16 Kasım 2023Şirketinizin Hedefine Ulaşabilmesi İçin Gerekli Olan 6 Aşama
16 Kasım 2023Kadın girişimcilerin artırılması, iş yaşamına teşvik edilmesi ve finansal ihtiyaçlarının karşılanması noktasında destek ve teşvik programlarının önemi büyük. Kadın girişimciler detaylı olarak incelediğimiz teşvik ve desteklere ek olarak bu yazımızda da bahsettiğimiz avantajlardan yararlanabilirler.
Kadın girişimcilere sağlanan teşvik ve destekler nelerdir?
Kadın istihdamının ayrı bir alanı da kadın girişimciliği. İlk defa iş kuracak ya da işini kurmuş kadın girişimcilerin finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması ve teşvik edilmesine yardımcı olan pek çok kurum ve kuruluş bulunuyor.
KOSGEB
KOSGEB üzerinden verilen hibe destekleri kadınlara ayrıcalıklı olarak verilmektedir. Kadın girişimcilere, KOSGEB kapsamında; Halkbank tarafından işletmelerini kurmadan önce 50.000 TL, kuranlara ise 100.000 TL kredi verilir.
Halkbank kadın girişimcilere 6 ay ana para ödemesiz kredi vermekle de kalmamakta bununla birlikte KOSGEB ile imzaladığı protokol 30 yaş altı genç kadın girişimci olmanız durumunda 100.000 TL de faizsiz kredi sağlanır.
Ustalık belgesine sahip iş kolu üzerinde iş yeri açıp en az 1 yıl faaliyet göstermeniz halinde ise bu faizsiz kredi miktarı 225.000 TL’ye kadar da çıkabilmektedir.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)
Kurum tarafından hibe verilen her 10 proje sahibinden 1’ini kadın yatırımcılar oluşturuyor. TKDK IPARD kapsamında desteklenen alanlar; süt üreten tarımsal işletmeler, kırmızı et üreten tarımsal işletmeler, kanatlı et üreten tarımsal işletmeler, yumurta üreten tarımsal işletmeler, süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması gibi alanlardır.
Bu alanlarla ilgili girişim ve yatırımlarda TKDK kadın girişimcilere, yüzde 60 ile yüzde 80 arasında hibe desteği vermektedir. Ayrıca IPARD projeleri ile yapılan yatırımlarda, KDV ve gelir vergisi muafiyetleri de mevcuttur. Hibe desteğinden faydalanmak için tarım ve kırsal kalkınmayı destekleme Kurumu’nun web sitesinden başvuru işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Şişli Belediyesi KADİGER
Şişli Belediyesi ve KAGİDER kadın girişimcilerin desteklenmesi; kamu ve özel sektörün mal ve hizmet satın alımları için şişli bölgesindeki kadın girişimcilerin erişilebilir olmasını sağlamak amacıyla “Ticaretin Kadınları” çevrimiçi platformunun güçlendirilmesini hedefleyen bir iş birliği başlatmıştır.
Bu platform iş dünyasında kadın iletişim ağı olarak da adlandırılmaktadır. “Ticaretin kadınları” sayesinde kadınların yeni pazarlara erişebilmesi sağlanmaktadır.
AKAGİM
Ataşehir Belediyesi kadın girişimcileri eğitimler ve mentor aracılığıyla temel yeteneklerle donanımlı hale getirip, girişimlerin gelişebilmesine ve büyümesine destek oluyor. Ataşehir Belediyesi tarafından işletmesini yeni kurmuş veya kuracak olan kadın girişimciler için 50 kişi kapasiteye kadar çıkabilen ortak ücretsiz ofis alanı tahsis edilmiştir.
Ortak ofis alanından Ataşehir Kadın Girişimcilik Merkezi mezunları ve İşletme ömrü 1-3 yıl arasında olan girişimciler faydalanabilmektedir. Ataşehir Belediyesi bununla da kalmayıp ortak atölye alanını kadın girişimciler için hizmete sunmaktadır.
Ticarileşebilir el emeği ürünlerin üretimini yapan girişimciler, seramik fırınının da bulunduğu atölyeden bir yıl süre ile ücretsiz olarak yararlanabilmektedir. Aynı zamanda kadın girişimcilere belediye tarafından mentor desteği ve proje danışmanlık desteği sağlanmaktadır.
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ülkemizdeki kadın girişimcilerin geliştirilmesi amacıyla kadınlara kariyer geliştirme fırsatları sunuyor.
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, kadın girişimcilere, ihtiyaçları olacak temel bilgileri vermek ve yol göstermek amacıyla seminer, panel ve bunun gibi eğitim etkinliklerinde bulunmakta, ülkemizdeki kadın girişimcilik bilincini artırmakta, kadın girişimcilerin deneyimli girişimciler yanında staj yapmalarını sağlamakta, koçluk sistemi geliştirerek yeni iş kuran girişimcilere deneyimli girişimciler tarafından belli sürelerde destek sağlamaktadır.
Kredi Garanti Fonu (KGF)
Kredi Garanti Fonu, TOBB, TESK, KOSGEB, kamu bankaları ve özel sermayeli bankalar ile iş birliği içerisinde olduğundan kadınların girişimcilik örneği sergilemesi için ihtiyaç duydukları kredi desteğini bankalardan almasını sağlıyor.
Kredi Garanti Fonu tarafından sağlanan kredilerin geri ödemesinin ilk 2 yıl yapılmamaktadır. Aynı zamanda kadın girişimcilere kullanılan kredilerin 5 yıl vade ile geri ödemesinin yapılması imkânı da tanınabilmektedir.
Üstelik bu kredi desteğinin 130 bin TL’ye kadar da ulaşabilmektedir. Faydalanılabilecek olan kredi tutarı, risk grubuna göre belirlenmektedir.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kadın girişimcilere15 bin TL tutarında faizsiz kredi desteği sunmaktadır. Üstelik kredinin geri ödemesi için 8 yıl gibi uzun bir süre sunulmakta ve ilk 2 yıl geri ödeme yapılmamaktadır.
Kadınlar kredi desteğinden faydalanmak için kendi projeleri ile birlikte bakanlığa başvuruda bulunarak kredi desteğinden yararlanabilmektedir.